Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ένα μικρό αναμνηστικό δωράκι για τα πιο καλά και εργατικά πρωτάκια! Κουραστήκατε πολύ φέτος, μάθατε πολλά και σας αξίζει να περάσετε ένα τέλειο καλοκαίρι μαζί με τις οικογένειές σας.Τέρμα το πρωινό ξύπνημα, το πρόγραμμα και η μελέτη! Είναι ώρα για μακροβούτια, παγωτά, γέλια, παιχνίδια με τους φίλους μέχρι να βραδιάσει!
Καλό Καλοκαίρι!
Φωτογραφία: Αναμνηστικό για τα πιο καλά και εργατικά πρωτάκια της Πρέβεζας!




Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Η ελιά στην παιδική λογοτεχνία

Τα βιβλία που διαβάσαμε
Για τη διεξαγωγή του Προγράμματος « Η Ελιά και το λάδι» είχαμε βοηθό τη λογοτεχνία. Τα βιβλία που διαβάσαμε είναι τα εξής:


Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ


 
 Δέσποινα και το περιστέρι, ενώ ταξίδευαν στο παρόν, στο παρελθόν και στο μέλλον με την ιπτάμενη ελιά τους, είδαν, άκουσαν κι έμαθαν χίλια δυο για τους αρχαίους και σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, για τα υπέροχα αγωνίσματα, τα συναρπαστικά ρεκόρ και τους ξακουστούς αθλητές όλων των εποχών, όλου του κόσμου. Τώρα σας καλούν να παίξετε μαζί τους σε μία σειρά από παιχνίδια, για να μοιραστούν μαζί σας όλα αυτά που συνάντησαν, κατάλαβαν και γνώρισαν στο θαυμαστό τους ταξίδι.

Η ελίτσα"  
Για τους λαούς της Μεσογείου η ελιά αποτελεί σύμβολο ειρήνης, ευημερίας και γονιμότητας. Τα κλαδιά της στεφάνωναν τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων, το πολύτιμο λάδι της φρόντιζε για την υγεία και την ομορφιά θεών κι ανθρώπων. 

Μια παρέα από παιδιά ανακαλύπτουν τη σημασία που έχει η ελιά στην καθημερινότητά τους, αστειεύονται, μεταμφιέζονται και… μαγειρεύουν!

  

«Αθήνα, η πόλη της Αθηνάς»
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ
 
«Κατ' απ' τον ήλιο το γλυκό μια πόλη είναι χτισμένη,
τη θάλασσα έχει κοντά, σε βράχο πάει και δένει.
Δύο θεοί μαλώσανε προστάτες της να γίνουν,
αγώνα έκαναν τρανό, ελιά και κύμα δίνουν.
Κι οι κάτοικοι διαλέξανε ελιάς καρπό και λάδι,
και έγινε ο τόπος τους πολύτιμο πετράδι.»

Ένα πολύ διασκευαστικό βιβλίο με χαρούμενη εικονογράφηση, που διηγείται έμμετρα την πασίγνωστη διαμάχη του Ποσειδώνα και της θεάς Αθηνάς για το ποιος θα δώσει το όνομά του στην πόλη.

Αφού διαβάσαμε τόσα βιβλία φτιάξαμε και σελιδοδείκτες στο σχήμα της ελιάς για να μας συντροφεύουν στα διαβάσματά μας.


Μαθήματα μαγειρικής

Είπαμε πολλά για τη διατροφική αξία του λαδιού, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας στην κουζίνα.Σήμερα το κολατσιό μας στο διάλειμμα το φτιάξαμε μόνοι μας και ήταν μυρωδάτα λαδοκούλουρα!
ΛΑΔΟΚΟΥΛΟΥΡΑ
ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα (μαγειρική)
1 φαρινάπ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε λίγο τη ζάχαρη με το λάδι, διαλύουμε τη σόδα στο χυμό(προσοχή φουσκώνει!), ρίχνουμε λιγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ωραίο ζυμάρι. 
Το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.Αν θέλουμε το ανοίγουμε με τον πλάστη και κόβουμε σχήματα ή ... πλάθουμε κουλουράκια με τα δυο χεράκια!
Τα βάζουμε σε ταψι στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 160ο C για 15 λεπτά.







Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Το λάδι στη θρησκεία

.



Στα πλαίσια του Προγράμματος  «Λάδι και Ελιά» επισκεφθήκαμε την εκκλησία  της γειτονιάς. Εκεί ο ιερέας της ενορίας του Παντοκράτορα, παπα-Παύλος μας καλοδέχτηκε και μας μίλησε για τη χρήση του ελαιολάδου στην ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία.





Η ελιά έχει κεντρικό ρόλο στη θρησκεία και η αναφορά του στη Βίβλο είναι πάρα πολύ συχνή. Δεν είναι τυχαίο πως το περιστέρι φέρνει στον Νώε κλαδί ελιάς. Σύμβολο ειρήνης, ευλογίας και ευημερίας.

Το καντήλι που υπάρχει στα εικονοστάσια και στις εκκλησίες , σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση συμβολίζει τη φώτιση και την ελπίδα και χρησιμοποιείται παραδοσιακά μόνο ελαιόλαδο για την καύση, αφενός γιατί παλιότερα ήταν το μοναδικό έλαιο που υπήρχε στα σπίτια, αλλά και για να θυμίζει την προσευχή του Χριστού στο όρος των ελαιών.
 Για τους ορθόδοξους χριστιανούς, το λάδι, όπως και το σιτάρι και το κρασί, έχει τη σημασία θρησκευτικού αγαθού καθώς είναι συνδεδεμένο με τα μυστήρια του Xρίσματος και του Eυχέλαιου. Ακόμα με λάδι ελιάς αλείφεται το μωρό στο μυστήριο της βάπτισης ενώ είναι σημαντικός ο ρόλος του στο μυστήριο του Ευχέλαιου. Με λάδι ελιάς έχριζαν τους βασιλιάδες και τους ιερείς ως αντιπρόσωπους του Θεού.


Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Σήμερα 3/6/2014, επισκεφθήκαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης. Ο κύριος Σπύρος, με χαμόγελο μας υποδέχτηκε και μας εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια δανειστική βιβλιοθήκη.Απάντησε στις ερωτήσεις μας και μας ξενάγησε στο χώρο.Τέλος ξεχωρίσαμε κάποιους τίτλους από γνωστούς σε εμάς συγγραφείς και διαβάσαμε τα βιβλία που μας έκαναν περισσότερο εντύπωση.Τον ευχαριστούμε πολύ. Τα παιδιά που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της βιβλιοθήκης θα πρέπει να πάνε με τους γονείς τους γιατί είναι απαραίτητη η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.

Παρακάτω βλέπετε το πρόγραμμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για την "Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας".Οι δραστηριότητες είναι πολλές και απευθύνονται σε παιδιά Δημοτικού. Οι γονείς θα πρέπει να κάνουν εγκαίρως προεγγραφή γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες.




Ka

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ

Την Τετάρτη 21/5/2014 στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος "Ελιά και Λάδι" πήγαμε στην Πάργα και επισκεφθήκαμε Το μουσείο Ελιάς και Γευσιγνωσίας που λειτουργεί μέσα στην πόλη  σε ένα πολύ παλιό ελαιοτριβείο που αναπαλαιώθηκε πού όμορφα από τον κ. Λιάκρη. Προσπάθεια των δημιουργών είναι να αφηγηθούν την ιστορία της ελιάς και την επεξεργασία της στην περιοχή . Περισσότερες πληροφορίες στο www.paragaea.gr








Επίσκεψη στο ελαιοτριβείο

Στα πλαίσια του ΠρογράμματοςΠεριβαλλοντικής Αγωγής με θέμα "Ελιά και Λάδι" επισκεφθήκαμε ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο και παρακολουθήσαμε την παραγωγή λαδιού



Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΓΟΡΓΟΝΑΣ





Ο Αλέξανδρος ο Βασιλιάς, σαν πολέμησε και πήρε όλα τα βασίλεια του κόσμου και τον έτρεμε όλη η γη κι η οικουμένη, κάλεσε τους μάγους και τους ρώτησε:
- Πείτε μου εσείς που κατέχετε της μοίρας τα γραμμένα, τι μπορώ να κάνω για να ζήσω πολλά χρόνια, να χαρώ τον κόσμο που τον έκανα όλον δικό μου;
- Βασιλιά μου πολυχρονεμένε, η δύναμή σου είναι πολλή μα όσα έχει γράψει η μοίρα δεν μπορούν να ξεγραφτούν. Ένα μόνο πράγμα είναι που μπορεί να σε κάνει να χαρείς τα βασίλεια και τη δόξα σου. Μα είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο.
- Δεν σας ρωτώ αν είναι δύσκολο, μόνο ποιο είναι;
- Ε, τότε Βασιλιά μου, στους ορισμούς σου, είναι το Αθάνατο νερό που όποιος το πιει, θάνατο δεν φοβάται. Μα όποιος πάει για να το πάρει, πρέπει να περάσει ανάμεσα από δυο βουνά που χτυπά το ένα πάνω στο άλλο ασταμάτητα κι ούτε πουλί πετούμενο δεν προλαβαίνει να περάσει. Άμα περάσεις τα δυο βουνά, είναι ένας δράκος ακοίμητος και φυλάει το Αθάνατο νερό. Σκοτώνεις το δράκο και το παίρνεις.

Ευθύς ο Αλέξανδρος προστάζει και του φέρνουνε το άλογό του το Βουκεφάλα που φτερά δεν είχε και σαν πουλί πέταγε. Καβαλικεύει και ξεκινά. Περνά τα δυο βουνά, σκότωσε τον ακοίμητο δράκο και πήρε το γυαλί που χε το Αθάνατο Νερό. Μα έλα που όταν γύρισε στο παλάτι, δεν το φύλαξε καλά! Το βλέπει η Αδελφή του και χωρίς να ξέρει τι είναι, το χύνει. Και κατά τύχη χύθηκε πάνω σε μια αγριοκρεμμύδα και γι' αυτό από τότε οι αγριοκρεμμύδες δεν ξεραίνονται ποτέ. Μετά από ώρα πάει ο Αλέξανδρος να πιει το νερό, μα που 'ν' το; Ρωτά την Αδελφή του κι αυτή του λέει πως δεν ήξερε τι ήταν και το έχυσε! Τρελάθηκε από το θυμό και τη στεναχώρια του και την καταράστηκε να γίνει από τη μέση και κάτω ψάρι και να βασανίζεται. Ο Θεός τ' άκουσε και από τότε, όσοι γυρίζουνε με τα καράβια, τη βλέπουνε και παραδέρνεται μέσα στα κύματα. Ωστόσο τον Αλέξανδρο δεν τον μισεί κι όταν δει καράβι το αρπάζει από την πλώρη και ρωτάει:
- Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;
Κι αν ο καραβοκύρης δε ξέρει και απαντήσει:
- Απέθανε…
Τότε η κόρη από τη μεγάλη της λύπη ταράζει με τα χέρια και με τα ξέπλεκα ξανθά μαλλιά της τη θάλασσα και πνίγει το καράβι. Όσοι όμως ξέρουνε, απαντούν:
- Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει…
Και τότε η γοργόνα από τη χαρά της παύει τους ανέμους και τα κύματα και παίζει τη λύρα της και τραγουδάει γλυκά τραγούδια και απ' αυτή μαθαίνουν οι ναύτες τους καινούριους σκοπούς.

Κάπως έτσι τα παιδιά απέδωσαν με τη μορφή κομιξ τον μύθο