Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΑΞΟΝΑΣ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ


Συμμετρία και άξονας συμμετρίας

Όταν ένα σχήμα μπορεί να χωριστεί με μια ευθεία γραμμή σε δυο μέρη, έτσι ώστε το ένα μέρος να είναι αντανάκλαση του άλλου, τότε το σχήμα αυτό είναι συμμετρικό ως την ευθεία αυτή γραμμή. 



  
Η ευθεία γραμμή που χωρίζει το σχήμα αυτό σε δύο ίσα τμήματα ονομάζεται άξονας συμμετρίας.
 Ένα σχήμα μπορεί να έχει έναν ή και περισσότερους άξονες συμμετρίας.
(ΠΗΓΗ: http://e-blogakia.blogspot.gr)
Πάτα εδώ για να παίξεις με τους άξονες συμμετρίας στα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτας.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ


Πάτησε πάνω στο σύνδεσμο για να δεις μια παρουσίαση σχετικά με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.
 Πάτα εδώ  και εδώ για να παίξεις ένα παιχνίδι με την διατροφική πυραμίδα.
Τώρα φτιάξε το δικό σου μεσημεριανό τραπέζι, πατώντας εδώ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

21η Μαρτίου-Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού

ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ
  • Αλίξ Καμπρέρα
  • εικονογράφηση:
    Ρόσα Μαρία Κούρτο
  • Μεταίχμιο
Ο εμπορος της φιλιας

l
Ο Σαλίγκαρος είναι ένας γυρολόγος που ταξιδεύει συνεχώς κουβαλώντας όχι μόνο το σπιτάκι του, αλλά και αντικείμενα που συλλέγει από διάφορους τόπους. Επισκέπτεται μέρη στα οποία η διαφορετικότητα εμποδίζει τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν. Χωρίς να το καταλάβει, βοηθάει κάποια παιδιά να λύσουν τα προβλήματά τους, χαρίζοντάς τους τα αντικείμενα που έχει συλλέξει από άλλους πολιτισμούς. Η ιστορία αυτή βασίζεται στη Δέκατη Αρχή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία κάθε παιδί πρέπει να προστατεύεται από φυλετικές, θρησκευτικές ή όποιας άλλης μορφής διακρίσεις. Σε κάθε βιβλίο της σειράς παρουσιάζεται μία από τις αρχές της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Μέσα από μια απλή και ενδιαφέρουσα ιστορία, ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα της κάθε αρχής.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ο Θούριος του Ρήγα Βελενστινλή

Ρήγας Βελεστινλής (1757 - 1798)

 πηγή: e-Alexandria. Η ελληνική Γραμματεία στον υπολογιστή σας]

Ο Ρήγας Βελεστινλής (ψευδώνυμο του Αντωνίου Κυριαζή) γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας το 1757. Το Βελεστίνο είναι χωριό στη Θεσσαλία, κοντά στο Πήλιο, χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης των Φερών, που έδωσε στον Ρήγα την προσωνυμία «Φεραίος». Ήταν γιος του εύπορου εμπόρου Κυριαζή και της συζύγου του Μαρίας και λόγω της καλής οικονομικής κατάστασης του πατέρα του είχε τη δυνατότητα να μορφωθεί. Τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στη γενέτειρά του (όπου μαθήτευσε πλάι στον ιερέα του χωριού), στη Ζαγορά και στα Αμπελάκια. Σε ηλικία 20 ετών διορίστηκε για μικρό χρονικό διάστημα ως δάσκαλος στην κοινότητα Κισσού του Πηλίου αλλά κατηγορήθηκε για το φόνο ενός τούρκου στρατιώτη και κατέφυγε σε ομάδα αρματολών στον Όλυμπο.
Από εκεί έφυγε για τη μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, όπου συνδέθηκε φιλικά με τον καλόγερο Κοσμά. Το 1880  περίπου εγκαταστάθηκε στην Πόλη. Εκεί ο Ρήγας συνέχισε τις σπουδές του, έμαθε γαλλικά και γερμανικά και εισχώρησε στο φαναριώτικο περιβάλλον και στην Αυλή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, τον οποίο ακολούθησε στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, όταν ο τελευταίος έγινε ηγεμόνας της Μολδαβίας. Εργάστηκε επίσης ως γραμματικός στην Αυλή του ηγεμόνα της Βλαχίας Μαυρογένη, οικοδιδάσκαλος, διερμηνέας και μεταφραστής. Ακόμη είχε αναπτύξει εμπορικές δραστηριότητες και απέκτησε κτηματική περιουσία στη Βλαχία. Εκεί ο Ρήγας απέκτησε διοικητικά αξιώματα και, εμπνευσμένος από τη Γαλλική Επανάσταση και τα ιδανικά του Διαφωτισμού, συνέλαβε το σχέδιό του για την απελευθέρωση του υπόδουλου ελληνισμού.
Μετά τον αποκεφαλισμό του Μαυρογένη από τους τούρκους ο Ρήγας έφυγε για τη Βιέννη (1797), όπου εντάχτηκε στην εκεί ελληνική παροικία, και σε συνεργασία με γαλλικούς επαναστατικούς κύκλους και πράκτορές του συνέχισε την επαναστατική του δράση. Ήδη το 1790 είχε εκδώσει τα έργα του Σχολείον των ντελικάτων εραστών (6 διηγήματα με ηθικοπλαστικό περιεχόμενο μεταφρασμένα από το έργο του Γάλλου Restif de la Bretonne) και Φυσικής απάνθισμα (ένα βιβλίο με απλοποιημένες γνώσεις αστρονομίας και φυσιογνωσίας που συγκέντρωσε από γαλλικά και γερμανικά βιβλία), κατά τη διάρκεια μιας πρώτης, σύντομης παραμονής του στη Βιέννη. Στη Βιέννη τοποθετείται και η δεύτερη, από το 1797, περίοδος της γραπτής του δημιουργίας με έντονο πολιτικό χαρακτήρα.
Ηδη είναι επηρεασμένος από τις ιδέες της γαλλικής επανάστασης και τις νίκες του Ναπολέοντα. Έτσι στα δύο πρώτα έργα του κυριαρχούν οι ιδέες της ελευθερίας, της ισότητας, της ανάγκης για παιδεία και της ηθικής, παράλληλα με μια τάση μελαγχολίας (με αφορμή τα παραπάνω ο Δημαράς κατατάσσει τον Ρήγα στο κίνημα του προρομαντισμού), ενώ στα έργα του της περιόδου 1796-1797 (Ηθικός Τρίπους 1797, Νέος Ανάχαρσις 1797, και κυρίως Το Επαναστατικό Μανιφέστο και η δωδεκάφυλλη Χάρτα της Ελλάδος), ο πολιτικός προβληματισμός και η αγωνία για την ελευθερία του Γένους συμπορεύονται με πνεύμα ιστορισμού και αρχαϊσμού. Το Σύνταγμα (που εμπεριέχεται στο Μανιφέστο) και η Χάρτα του Ρήγα αποκαλύπτουν τον πρωτοπόρο πολιτικό στοχασμό του, ενώ ο Θούριος (ποίημα 126 στίχων) τον επαναστατικό λυρισμό του, και τον τοποθετούν στους πρωτεργάτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ολα τα έργα του Ρήγα είναι γραμμένα στην καθομιλουμένη γλώσσα της εποχής του, γιατί πίστευε ότι μόνο μ’ αυτή τη γλώσσα μπορούσε να φωτιστεί ο λαός και να ανακτήσει την ελευθερία του.
Ομως η προσπάθεια του Ρήγα δεν έμελλε να είναι μακροχρόνια. Το Δεκέμβρη του 1797 ο Ρήγας καταδόθηκε για τη δράση του στην αυστριακή αστυνομία (από τον Κοζανίτη έμπορο Δημ. Οικονόμου) και τον συνέλαβαν στην Τεργέστη στο δρόμο του για τα νησιά του Ιονίου. Είχε σαν σκοπό να συναντήσει τον Μ. Ναπολέοντα, ενώ ο γαλλικός στρατός ήδη βρισκόταν στα Επτάνησα. Ο Ρήγας προσπάθησε να αυτοκτονήσει αλλά απέτυχε, όπως απέτυχαν και οι προσπάθειές να προκαλέσει την παρέμβαση του Γάλλου πρόξενου. Τελικά οι Αυστριακοί τον παρέδωσαν στους Τούρκους μαζί με 7 συντρόφους του στον πύργο Νεμπόιζα στο Βελιγράδι, όπου στραγγαλίστηκε 40 μέρες αργότερα, το 1798, σε ηλικία σαράντα ετών. Το μαρτύριο του Ρήγα είχε τεράστια απήχηση, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα της Ελλάδας και στις παροικίες του εξωτερικού. Τη σημασία της θυσίας του για το μέλλον του ελληνισμού πρόβλεψε προφητικά σχεδόν ο Κοραής, ήδη από το 1798: «...του αθώου αίματος η έκχυσις αύτη αντί του να καταπλήξη τους Γραικούς, θέλει μάλλον τους παροξύνει εις εκδίκησιν».

25η Μαρτίου 1821-Ήρωες

 Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες για σημαντικούς ήρωες της ελληνικής επανάστασης, αλλά βεβαίως μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες και για οποιονδήποτε άλλο ήρωα θαυμάζετε που δεν βρίσκεται στην παραπάνω λίστα.
http://www.matia.gr/7/73/7305/index.html
http://www.slideshare.net/MAGIANN/25-martioy-1821-oi
http://stoprotothranio.blogspot.gr/2011/03/1790-5-1825.html
http://stoprotothranio.blogspot.gr/2011/03/blog-post_24.html
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxzeWxsb2dpc21vc2FyaXN0ZWFzfGd4OjIxMzUxNTY4NzY3YzkwN2U

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΛΕΚΙΝΟΥ


arlekin paulo, pablo picasso

Μια φορά κι έναν καιρό στην πόλη με τις γόνδολες, τη Βενετία, ζούσε ένα φτωχό παιδάκι, ο Αρλεκίνος. Τις μέρες της Αποκριάς, στη Βενετία γιορτάζουν το καρναβάλι με παρελάσεις και γιορτές. Όλοι ντύνονται μασκαράδες και κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες τους γλεντάνε μέχρι το πρωί.

Ο μικρός Αρλεκίνος, κάθε απόγευμα, καθόνταν στο παράθυρο, έβλεπε τους γελαστούς μασκαράδες που περνούσαν παρέες παρέες κάτω από το σπίτι του και μερικές φορές ένα δάκρυ κυλούσε στο μαγουλάκι του.  Θυμόταν πώς ντυνόταν κι αυτός μασκαράς μαζί με τον πατέρα του και τη μητέρα του και κάνανε βόλτες στην πλατεία το Αγίου Μάρκου με τα περιστέρια.  Τώρα πια όλα ήταν διαφορετικά ! Ο πατέρας είχε πεθάνει και η καημένη η μητέρα του με μεγάλη δυσκολία κατάφερνε να πληρώνει τα έξοδά τους.  Σκούπιζε, λοιπόν, το δάκρυ του και χαιρετούσε τους γελαστούς μασκαράδες που του φώναζαν να κατέβει μαζί τους στο γλέντι.

Η μαμά του είδε το κρυφό δάκρυ του Αρλεκίνου και ανέβηκε στη σοφίτα αποφασισμένη να βρει κάτι, έστω κι ένα παλιό ρούχο, για να μασκαρέψει το λυπημένο παιδί της. Κάτι μικρά κουρελάκια από υφάσματα της έδωσαν την ιδία ! Τα μάζεψε όλα, πήρε τα ραφτικά της και δούλεψε  μέχρι το πρωί. Ένωσε τα μικρά κομματάκια, έκανε ένα μεγάλο πολύχρωμο πανί και μ’ αυτό έραψε μια φανταχτερή στολή, που άλλη δεν είχε ξαναγίνει !

Ξύπνησε χαρούμενη το Αρλεκίνο και τον έντυσε με τη στολή. Φούντωσε τα κατσαρά καστανά μαλλάκια του παιδιού και, σαν τελευταία πινελιά, άνοιξε δυο τρύπες με το ψαλίδι της σε μια μαύρη βελούδινη λωρίδα και την έδεσε στα μάτια του παιδιού για μάσκα ! Το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο !

Ευτυχισμένος ο Αρλεκίνος, με τα δάκρυα απ’ τα παράπονα να λάμπουν στα ματάκια του, έδωσε ένα σκαστό φιλί στη μανούλα του και έτρεξε στην πλατεία.

Τα πυροτεχνήματα έλαμπαν στον ουρανό και τα παιδιά μάζευαν καραμέλες και σοκολάτες που  πετούσαν οι άρχοντες από τα μπαλκόνια.

Όταν έφτασε στην πλατεία ο Αρλεκίνος, όλοι θαύμαζαν τη φορεσιά του, κι εκείνος χαρούμενος άρχισε να χορεύει χωρίς να φανερώνει ποιος είναι.

-          Ποιος είσαι; τον ρωτούσαν πολλοί. Είσαι από τη Βενετία; Που αγόρασες αυτή τη θαυμάσια στολή;

Ο Αρλεκίνος χαμογελούσε και κρατούσε καλά φυλαγμένο το μυστικό του, ώσπου μια κοπελίτσα τού άρπαξε τη μάσκα.

-          Είναι ο Αρλεκίνος ! φώναξαν κάποιοι ξένοι.
-          Αυτός είναι ο βασιλιάς του καρνάβαλου, φώναξαν όλοι μαζί και του πρόσφεραν φρούτα και γλυκά χορεύοντας χαρούμενοι γύρω του.

Ο Αρλεκίνος χόρεψε ξέφρενα όλη νύχτα και το πρωί γύρισε στο σπίτι του φορτωμένος με γλυκά.

Ένας χρόνος πέρασε.  Την επόμενη χρονιά, μόλις πλησίαζε η Αποκριά, όλοι έτρεξαν στη μητέρα του Αρλεκίνου και πλήρωναν όσο όσο για να ράψουν μια πολύχρωμη φορεσιά αρλεκίνου!

ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΑΡΛΩ, ΧΟΝΡΟΣ ΚΑΙ ΛΙΓΝΟΣ. Κάποιοι τους γνωρίζετε,  αλλά καλό είναι να τους μάθουν όλοι.Οι πρώτοι μεγάλοι αστέρες του σινεμά. Η τεχνολογία της εποχής δεν τους επέτρεπε να  ακουστεί η φωνή τους.Δεν μιλάνε. Γιαυτό ονομάσαμε αυτές τις πρώτες ταινίες Βωβό κινηματογράφο. Βαρετό ακούγεται...  Για να δούμε!
Σ' αυτή τη σύντομη ταινιούλα ο Σαρλώ έρχεται μετανάστης στην Αμερική και μπαίνει σε περιπέτειες!
Στο επόμενο απόσπασμα οι ηθοποιοί μιλούν. Θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ αστείο!


Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ


ΜΙΛΑ, ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ

Το βιβλίο που παρουσιάσαμε σήμερα στην τάξη, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού

ΕΨΥΠΕ εικόνα
Συγγραφείς: Ελένη Δικαίου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Τζέμη Τασάκου
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση, Χ. Ζωίδης, Διατσέντα Παρίση, Βάσω Ψαράκη

Έκδοση: Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

Η Ελίνα κάνει τη ζωή της Ισιδώρας αφόρητη στο σχολικό με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν όλοι. Ο Νίκος άρπαξε τα γυαλιά του Γιώργου, γιατί υποστήριζε άλλη ομάδα. Ένας κακός, από ζήλια για την αδελφή του, τρομοκρατεί όλα τα
παιδιά στο σχολείο, μήπως και του δώσουν σημασία οι γονείς του!
Όλους μια συνωμοσία σιωπής τους εμποδίζει να μοιραστούν τα προβλήματα τους και να ζητήσουν βοήθεια. Πώς θα
πειστούν να μιλήσουν;

Στο βιβλίο αυτό λογοτέχνες, ζωγράφοι, εκπαιδευτικοί και ειδικοί επιστήμονες γίνονται μια παρέα και χαρίζουν στα παιδιά
τρεις ιστορίες, ζωγραφιές και δραστηριότητες, στις οποίες κάθε παιδί θα ανακαλύψει τον εαυτό του ή οικείες του
καταστάσεις! Με το έργο του ο καθένας τα παρακινεί: Μίλα, μη φοβάσαι

Ένα βιβλίο που θα χαρούν τα παιδιά, τα οποία και θα βοηθήσει, ενώ θα αποτελέσει εργαλείο στα χέρια τόσο των
εκπαιδευτικών όσο και των γονιών, συμβάλλοντας στην πρόληψη της βίας.

Διεθνής Διάκριση

Το βιβλίο «Μίλα μη φοβάσαι - 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο» αναγράφηκε στον διεθνή κατάλογο 2009 της
ΕΨΥΠΕ εικόνα
Internationale Jugendbibliothek του Μονάχου.
Πρόκειται για τη Διεθνή Παιδική Βιβλιοθήκη που ίδρυσε η Jella Lepman (η οποία ίδρυσε και την ΙΒΒΥ) αμέσως μετά τον πόλεμο με στόχο τη μόρφωση και την αλληλοκατανόηση των λαών. Τα επιλεγμένα βιβλία από όλο τον κόσμο που αναγράφονται στον ετήσιο κατάλογο αποτελούν και τα βιβλία μιας έκθεσης που ξεκινά από την Μπολόνια και ταξιδεύει σ΄
όλο τον πλανήτη.

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.), μέσα από τα προγράμματά της
συμβάλλει στην καταπολέμηση της προκατάληψης, του στίγματος και της ψυχικής ασθένειας.

Τα έσοδα του βιβλίου στηρίζουν τον Ξενώνα Παιδιών «ΜΕΛΙΑ».
Αυτή είναι η αφίσα που φτιάξαμε όλοι μαζί στην τάξη:

....Kαι η ταινία που δεν καταφέραμε να δούμε ολόκληρη. " Το καναρινί ποδήλατο"




Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

6 Μαρτίου- Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού



Η 6η Μαρτίου έχει οριστεί ως ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Τι είναι όμως σχολική βία; Δείτε την παρουσίαση που έφτιαξαν οι μαθητές ενός Λυκείου στην Καλαμαριά και που δείχνει τις μορφές της βίας που υπάρχουν στα σχολεία. Μπορεί να δείτε σκηνές που τις έχετε ζήσει!