Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Η Σελήνη- Μια αληθινή ιστορία



Στο μάθημα της γλώσσας μιλήσαμε για ένα φανταστικό ταξίδι στη Σελήνη.Η Σελήνη με τη ομορφιά και τις αλλαγες που παρουσιάζει πάντα προκαλούσε στους ανθρώπους δέος και θαυμασμό και γιαυτό πολλοί είναι μυθοι γυρω από αυτή. Ο άνθρωπος πίστευε ότι η Σελήνη -όπως και ο Ήλιος- επηρέαζε τα πάντα γύρω του.

Σκέψη που οδήγησε σε λατρείες, δοξασίες, ημερολόγια, τρόπους ζωής και δουλειάς. Συσχετίστηκε με τη βλάστηση και τον μαρασμό, την υγεία και την αρρώστια, τη γέννηση και τον θάνατο.

Αδελφή του Ήλιου και της Ηώς, κατά μία εκδοχή, η Σελήνη πήρε την ονομασία της από το σέλας, που σημαίνει φως και λάμψη.

Πολλές δοξασίες και πεποιθήσεις διατηρούνται ως σήμερα. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι ημέρες που γεμίζει το φεγγάρι είναι πιο ευνοϊκές, πως διάφορα βότανα πρέπει να κόβονται σε συγκεκριμένες φάσεις του, ενώ ακόμα και για τη γενική καθαριότητα του σπιτιού θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι καταλληλότερες θέσεις του.

Μύθοι τη συνδέουν με το σεληνιακό ημερολόγιο, που βασίζεται στους κύκλους των φάσεών της. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η θεά απέκτησε πενήντα κόρες -όσες και οι βδομάδες ενός σεληνιακού έτους- με τον Ενδυμίωνα, στον οποίο ο Δίας είχε χαρίσει αιώνια νιάτα και ύπνο. Η Σελήνη τον συναντούσε τις νύχτες στη σπηλιά του, στο βουνό Λάτμο της Καρίας, όπου κοιμόταν.

Οι αρχαίοι φαντάστηκαν την κίνηση της Σελήνης στον ουρανό σαν πέταγμα ή σαν να ιππεύει ζώα όπως το μουλάρι, η γίδα, το ελάφι ή ακόμα και ο κόκορας, όλα ιερά σύμβολά της. Το άρμα της έσερναν βόδια, άλογα ή ελάφια. Εξηγούσαν την εξαφάνισή της, τις εκλείψεις δηλαδή, ως έργο θεριού ή κακού πνεύματος που την καταβρόχθιζε, γι’ αυτό συνήθιζαν τις ημέρες αυτές να κάνουν πολύ θόρυβο με σκοπό να φοβίσουν το θεριό και να την αφήσει στη θέση της.


Περισσότερα για το θέμα μπορείτε να βρείτε:
http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=59

Περισσότερα για την κατάκτηση του δια στήματος και την πρώτη βόλτα του ανθρώπου στη Σελήνη μπορείτε να βρείτε εδώ
Εδώ θα δείτε την αναμετάδοση της ΕΡΤ  Στιγμιότυπα από την προσσελήνωση, την από-σελήνωση και από την επιστροφή των αστροναυτών στη γη, όπως αναμεταδίδονται από την ελληνική τηλεόραση και κόσμος που παρακολουθεί.

6 σχόλια:

  1. γεια σας κυρια τι κανετε;;;;;;;;;Θεοδωρα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλούτσικο τραγούδι αλλά οι πίνακες είναι SUPER DUPER!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ SUPER DUPER !!!!!!

    Υ.Γ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΚΑ



    ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κυριά σήμερα δεν θα έρθω στο σχολείο γιατί έχω 39 πυρετό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κυρία το τραγούδι ήταν τέλειο όπως και οι εικόνες του Οδυσσέα.
    Χαρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή