Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία στιγμή του αγώνα ενάντια στη χούντα των Συνταγματαρχών. Η χούντα  είχε επιβληθεί από μια ομάδα στρατιωτικών, οι οποίοι από τις 21 Απριλίου 1967 και για 7 ολόκληρα χρόνια, διοικούσαν τη χώρα χωρίς ο λαός να τους έχει εκλέξει, αφού κατέλαβαν την εξουσία με τη δύναμη των όπλων. Απαγόρευαν στους ανθρώπους να εκφράζονται ελεύθερα και  επέβαλαν ένα καθεστώς φόβου και καταπίεσης, καθώς αν κάποιος αντιδρούσε με οποιονδήποτε τρόπο τιμωρούνταν σκληρά.  
Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ήταν η αρχή του τέλους της δικτατορίας και μπορούμε με λίγα λόγια να τα περιγράψουμε ως εξής: (Πηγή http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BE%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85)
Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος. Καθώς οι αρχές παρακολουθούσαν αμέτοχες, οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου. Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία».


Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου  το άρμα μάχης  έριξε την σιδερένια κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου τη στιγμή που επάνω βρίσκονταν ακόμα φοιτητές.

 Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.


ΚΟΛΑΖ ΜΕ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου